Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013











O ΠΟΛΕΜΟΣ Ο ΤΡΩΙΚΟΣ
      ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΙ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΒΟΙΩΤΟΙ//ΠΗΝΕΛΑΟΣ,ΚΛΟΝΙΟΣ,ΑΡΚΕΣΙΛΑΟΣ
ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ//ΙΑΛΜΕΝΟΣ,ΑΣΚΑΛΑΦΟΣ
ΦΩΚΕΙΣ//ΕΠΙΣΤΡΟΦΟΣ,ΣΧΕΔΙΟΣ
ΛΟΚΡΟΙ//ΑΙΑΣ του ΟΙΛΕΑ
ΑΒΑΝΤΕΣ//ΕΛΕΦΗΝΟΡΑΣ
ΑΘΗΝΑΙΟΙ//ΜΕΝΕΣΘΕΑΣ
ΣΑΛΑΜΙΝΙΟΙ//ΑΙΑΣ τουΤΕΛΑΜΩΝΑ
ΑΡΓΙΤΕΣ//ΔΙΟΜΗΔΗΣ,ΣΘΕΝΕΛΟΣ,ΕΥΡΙΑΛΟΣ
ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ//ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ
ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ//ΜΕΝΕΛΑΟΣ
ΠΥΛΙΟΙ//ΝΕΣΤΟΡΑΣ
ΑΡΚΑΔΕΣ//ΑΓΑΠΗΝΟΡΑΣ
ΕΠΕΙΟΙ//ΑΜΦΙΜΑΧΟΣ,ΘΑΛΠΙΟΣ.ΔΙΩΡΗΣ
ΔΟΥΛΙΧΕΙΟΙ//ΜΕΓΗΣ
ΙΘΑΚΗΣΙΟΙ//ΟΔΥΣΣΕΑΣ
ΑΙΤΩΛΟΙ//ΘΟΑΣ
ΚΡΗΤΕΣ//ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ,ΜΗΡΙΟΝΗΣ
ΡΟΔΙΟΙ//ΤΛΗΠΟΛΕΜΟΣ
ΣΥΜΙΟΙ//ΝΗΡΕΑΣ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΙ//ΦΕΙΔΙΠΠΟΣ,ΑΝΤΙΦΟΣ
ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ//ΑΧΙΛΛΕΑΣ,ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ,ΕΥΜΗΛΟΣ,ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ
                             ΜΑΧΑΟΝΑΣ,ΠΟΔΑΛΕΙΡΙΟΣ,ΕΥΡΥΠΥΛΟΣ,ΛΕΟΝΤΕΑΣ
ΠΕΡΡΑΙΒΟΙ//ΓΟΝΕΑΣ
ΜΑΓΝΗΤΕΣ//ΠΡΟΘΟΟΣ
ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΟΙΩΝ¨΄....1.186
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΩΩΝ
ΤΡΩΕΣ//ΕΚΤΟΡΑΣ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΡΟΙΑΣ//ΑΙΝΕΙΑΣ,ΠΑΝΔΑΡΟΣ,ΑΔΡΗΣΤΟΣ,
                                    ΑΜΦΙΟΣ,ΑΣΙΟΣ
ΘΡΑΚΕΣ//ΠΕΙΡΟΣ,ΑΚΑΜΑΝΤΟΣ
ΚΙΚΟΝΕΣ//ΕΥΦΗΜΟΣ
ΠΑΙΟΝΕΣ//ΠΥΡΑΙΧΜΗΣ
ΦΡΥΓΕΣ//ΦΟΡΚΥΣ.ΑΣΚΑΝΙΟΣ
ΠΑΦΛΑΓΟΝΕΣ//ΠΥΛΑΙΜΕΝΗΣ
ΑΛΥΖΩΝΕΣ//ΟΔΙΟΣ.ΕΠΙΣΤΡΟΦΟΣ
ΜΥΣΟΙ//ΧΡΟΜΗΣ,ΕΝΝΟΜΟΣ
ΜΑΙΟΝΕΣ//ΑΝΤΙΦΟΣ,ΜΕΣΘΛΗΣ
ΚΑΡΕΣ//ΑΜΦΙΜΑΧΟΣ.ΝΑΣΤΗΣ
ΛΥΚΙΟΙ//ΣΑΡΠΗΔΟΝΑΣ,ΓΛΑΥΚΟΣ
              ΕΠΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΩΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Επος ειναι το εμμετρο ποιημα,μεγαλο σε εκταση , στο οποιο γινεται αφηγηση κατορθωματων , ηρωισμου,περιπετειας.
Ηακμη του ελληνικου επους σημειωθηκεμε τα δυο σπουδαιοτερα ελληνικα επη,''Ιλιαδα'' και'' Οδυσσεια.''
  Το εκτενεστερο, η'' Ιλιαδα'' αποτελειται απο 16.000 εμμετρους στιχους,στους οποιους γινεται περιγραφη των κατορθωματων των ''Πανελληνων'',οταν εκστρατευσαν στην Τροια,για να εκδικηθουν την προσβολη, για την αρπαγη της Ελενης , συζυγου τουβασιλια της Σπαρτης Μενελαου, και των θησαυρων του απο τον Παρη ,γιο του Πριαμου βασιλια της Τροιας.
   Κυριο θεμα της ''Ιλιαδας'', ειναι το επεισοδιο που δημιουργηθηκε, το δεκατο χρονο του πολεμου αναμεσα στον Αχιλλεα και τον Αγαμεμνονα,επειδη ο δευτερος πηρε απο τον πρωτο την Βρισηιδα, που του την ειχε προσφερει δωρο ,ο στρατος.Η αφηγηση της ''Ιλιαδας''καλυπτει χρονικα, μονο ενα μικρο διαστημα απο τα δεκα χρονια του Τρωικου πολεμου.
  Στους 12.000 στιχους της'' Οδυσσειας'', εξιστορουνται, οι περιπετειες του Οδυσσεα, απο την αναχωρηση του απο την Τροια, μεχρι την αφιξη του στην Ιθακη και την εξολοθρευση των μνηστηρων της συζυγου του ,Πηνελοπης.

Αλλες πληροφοριες για τον πολεμο αυτο, μπορουμε να βρουμε και σε αλλα ποιηματα του ΄΄Επικου κυκλου''οπως τα ''Κυπρια'', που αποτελουνται απο εντεκα βιβλια, στα οποια γινεται λογος στην αποφαση του Δια να ανακουφισει την γη απο τους πολλους ανθρωπους, για αυτο και προκαλει εναν πολυνεκρο πολεμο.Περιεχει επισης οπως και η ''Ιλιαδα''περιστατικα απο την προκληση του πολεμου απο το χρυσο μηλο της Εριδος, την κριση του Παρη,την αρπαγη της Ελενης,την θυσια της Ιφιγενειας,την αποβαση των Αχαιων στην Τροια και τις πρωτες μαχες.
  ''Η Αιθιοπιδα'',του Αρκλινου του Μιλησιου, σε πεντε βιβλια αρχιζει ακριβως απο το τελος της ''Ιλια δος'',και εξιστορει τους αγωνες του Αχιλλεα προς την βασιλισσα των Αμαζονων και τoν βασιλια της Αιθιοπιας, το θανατο του Αχιλλεα,τις νεκρωσιμες τελετες, τη διαμαχη Αιαντα-Οδυσσεα για την πανοπλια του Αχιλλεα, και το τελος του Αιαντα.
  Το επος''Ιλιου Περσις'', επισης του Αρκινου,σε δυο βιβλια,αποτελει, συνεχεια της ''Αιθιοπιδας''και πραγματευεται το δολο των Αχαιων με την κατασκευη του Δουρειου Ιππου,τις σφαγες και αλλες ανατριχιαστικες πραξεις που ακολοθησαν την αλωση της Τροιας,και τελειωνει με την σωτηρια και διαφυγη του Αινεια στην Ιταλια.
  Η ΄΄Μικρη Ιλιαδα του Λεσχη,περιγραφει την εριδα Αιαντα- Οδυσσεα, την ενθουσιωδη υποδοχη του Δουρειου Ιππου απο τους Τρωες, και την αλωση της Τροιας.
  Τελος οι ''Νοστοι'' απο τον Τροιζηνιο τον Αγιο ,εξιστορουν τα παθηματα των ηρωων κατα την επιστροφη τους στις πατριδες τους,τις τιμωριες απο τους θεους στους ασεβεις, και τελειωνει με την τραγικη δολοφονια του Αγαμεμνονα και την εκδικηση που πηρε ο Ορεστης απο τον Αιγισθο και την Κλυταιμνηστρα.
(οι φωτογραφιες ειναι απο την Τροια το 2013)



1 σχόλιο: